De inkomsten van SAP zijn vorig jaar gevoelig gestegen, zowel voor de on site- als voor de cloudoplossingen. En, zoals de uitgever benadrukt, de evolutie van de cloudoplossingen gaat niet ten koste van de siteoplossingen. Integendeel zelf, de twee segmenten blijven stijgen … en snel ook!

De groei is ook constant geweest in alle sectoren, van de meer traditionele businessactoren tot de sectoren die sterk op technologie zijn gefocust. Tijdens het vierde trimester werden drie van de vier verkopen van SAP BeLux uitgevoerd in het segment General Business. Wat de performance van de indirecte kanalen en ecosystemen van het bedrijf toont. In het bijzonder in Luxemburg kent SAP een erg snelle groei, met nieuwe investeringen bij trouwe klanten, zoals de Staat Luxemburg en ArcelorMittal.

Vooral SAP S/4HANA is een groot succes en was goed voor één SAP-verkoop in BeLux van de zes die vorig jaar werden gerealiseerd. AGC (glas), Ontex (persoonlijke hygiëne) en Sappi (papier) in het bijzonder hebben ArcelorMittal (staal) vervoegd. In alle SAP-regio’s zijn 2.700 klanten al overgestapt naar SAP S/4HANA eind 2015.

De cloud-inkomsten zijn met maar liefst 103% gestegen in 2015. Tijdens het vierde trimester van 2015 heeft SAP BeLux aangekondigd dat Delaware Consulting, een van zijn partners en strategische eindklanten, zijn eerste referentie zou worden voor de SAP S/4HANA Cloud Project Services. Delaware Consulting, dat zich bewust is van het groeiende belang van de cloud, heeft het cloudplatform S/4HANA van SAP gekozen om zijn objectief te concretiseren: zijn grootte tegen 2018 verdubbelen en zijn groei in nieuwe landen verderzetten.

Bovendien heeft SAP BeLux een sterke stijging van het cloudgebruik vastgesteld in de human resources. Om te beantwoorden aan de eisen van de digitale economie hebben veel klanten ervoor gekozen om hun oude HR-oplossing on site te converteren of de stap te zetten en de cloud binnen te gaan. Bedrijven als SES, EVS Broadcast Equipment en European Investment Bank hebben zo een SAP-cloudoplossing gekozen om hun human resources te beheren. In 2016 zullen we waarschijnlijk een evolutie zien naar een abonnementsmodel via het SAP Cloud Platform, waarbij SAP zich dus duidelijker zal positioneren als leverancier van oplossingen in SaaS-modus (Solution as a Service).

 

 

“We hebben onze vooruitzichten voor het hele jaar 2015 ruimschoots overschreden wat onze inkomsten van cloud en software betreft. SAP heeft zich een groot marktaandeel toegeëigend dankzij zijn groei die sneller ging dan de groei van de markt. In 2015 is SAP BeLux een samenwerking aangegaan met 41 klanten Net New Names. In de verschillende markten en sectoren breidt SAP zijn leiderschap uit van vernieuwende en betrouwbare speler uit de sector van bedrijfsoplossingen, en is voortaan veel meer dan een ERP-bedrijf. Onze exhaustieve visie van de cloud en de massale aanname van S/4HANA versterken ons vertrouwen in onze activiteiten voor 2016 en daarbuiten gevoelig. De digitalisering van activiteiten en het IoT (Internet of Things) hebben trouwens de agenda van de consumenten veranderd en SAP heeft deze kans gegrepen om zijn belangrijke toegevoegde waarde te tonen in deze transitie. De groei van de verkopen van analyseoplossingen toont dat klanten wendbaarder willen worden, in real time zicht willen hebben op hun activiteiten en sterker willen inzetten op hun klanten.

Patrick Van Deven, Managing Director, SAP BeLux