SAP S/4 HANA Het hart van uw digitale transformatie

door | okt 24, 2016 | Business | 0 Reacties

SAP S/4 HANA vertegenwoordigt de toekomst van de ERP. En dus is het niet de vraag of maar wel wanneer men migreert naar SAP S/4HANA om opportuniteiten te concretiseren en uiteindelijk waarde te creëren.

SAP S/4 HANA, Het hart van uw digitale transformatie

Fundamenteel is er niets veranderd. SAP draagt al sinds zijn ontstaan in 1972 bij aan de procescultuur. Maar vandaag zijn de innovatiecycli altijd maar korter, dichter ook. “Uw grootste winsten zullen meestal gerelateerd zijn aan de herziening van uw processen”, meent Patrick Van Deven, Managing Director van SAP Belgium-Luxemburg. “De digitale transformatie waarin we ons vandaag bevinden, laat zich vertalen op verschillende manieren, van de papierloze processen tot de geprivilegieerde relatie met uw klanten, over learning machines en het voorspellende om uw medewerkers te helpen om beter te produceren.”

In een fabriek 4.0 kunnen bijvoorbeeld indrukwekkende winsten gerealiseerd worden door de veiligheidsmarges te reduceren dankzij een realtime overzicht van de stocks, door het stockbeheer te centraliseren en aankopen bij leveranciers te consolideren. De medewerkers werken nu met behulp van grafische schermen die wijzen op potentiële bevoorradingsproblemen in plaats van met traditionele cijfertabellen die moeilijk te gebruiken zijn. Het systeem kan corrigerende maatregelen voorstellen door te ‘herinneren’ aan maatregelen die in die context het vaakst gebruikt worden door medewerkers. De tool is niet alleen eenvoudiger te gebruiker, maar is ook relevanter.

Sommigen voorspellen dat deze digitale revolutie een gelijkaardige impact zal hebben als de industriële revolutie. In alle gevallen moet men constateren dat de digitale transformatie veel meer zal zijn dan alleen maar een optie. Wat ook de redenen zijn om de stap te zetten – kostenoptimalisatie, marktbeperkingen, wettelijke verplichtingen -, het is duidelijk dat de fundamenten van de wijziging gekoppeld zijn aan doelstellingen van soepelheid en interactiviteit. Het informatiesysteem zal daarin een centrale rol spelen. Het is dus onmiskenbaar dat SAP-oplossingen, aanwezig in meer dan 310 000 bedrijven, centraal moeten staan in deze uitdaging. S/4 HANA, met zijn digitale kern, biedt een eenvoudige en duidelijke roadmap, die helpt om deze nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

S/4HANA vormt vandaag het digitale hart

De business van de toekomst? Live, geconnecteerd, zonder vertraging. En dat betekent het einde van de batchverwerking. Een noodzaak, zelfs een hoogdringendheid als men rekening houdt met de snelle opkomst van het IoT (Internet of Things). In die zin is SAP S/4HANA een ERP van de nieuwe generatie, in realtime, ontwikkeld voor digitale bedrijven. Patrick Van Deven: S/4HANA vormt vandaag het digitale hart, met name een new generation IT-bedrijfsplatform dat gekoppeld is aan herziene bedrijfsapplicaties en dat een duidelijke analytische overview biedt om de totaal verbonden activiteiten te doen draaien.”

Deze kern, met een bijna zero latentietijd voor antwoorden in realtime, wordt onmisbaar. Met de HANA-database en -platform wordt het mogelijk om alle informatie van het bedrijf te beheren, zowel gestructureerd als niet-gestructureerd. Een oplossing in de vorm van het HANA Cloud Platform, de complete en multitenant technologiestack in de publieke cloud, uitgebreid tot het Internet of Things. En met bijna 2.000 klanten, meer dan 250 partners en meer dan 100 000 gebruikers is HANA Cloud Platform al een referentie op de markt!

Zo heeft John Deere bijvoorbeeld informatie uit sensoren op tractoren gecombineerd met een Big Data platform, In Memory SAP HANA en analytische en predictive oplossingen van SAP om pannes te voorspellen en dus preventief onderhoud in te plannen. John Deere maakt zich ook klaar om nieuwe commercialiseringsmodellen te ontwikkelen zoals systemen voor verhuur van materiaal met garantie op snelle vervanging of met hoge financiële sancties in geval van panne.

Eenvoudige oplossingen voor nog complexe vragen

De vereenvoudiging staat inderdaad centraal in het transformatieproject van bedrijven. Patrick Van Deven vervolgt: “het is onze taak om eenvoudige oplossingen voor te stellen voor nog complexe vragen: hoe IT-innovaties integreren in mijn bestaand informatiesysteem? Wat is de roadmap van deze innovaties? Hoe kan ik zelf innoveren? Het is vandaag ons doel om eenvoudig te kunnen antwoorden op deze complexe problemen… De use cases moeten een zo eenvoudig en verrijkt mogelijke gebruikerservaring kunnen integreren, zowel in termen van design als proces, en allemaal in realtime.”

Eerste go-live van SAP S/4HANA in de Benelux is Everlam, PVB filmproducent in Mechelen. Het kan digitale processen uitwerken in realtime in elke fase van zijn activiteiten – van planning, uitvoering en previsie tot simulatie en analyses. Alle aspecten van de digitale waardeketen van Everlam zijn in realtime verbonden met daarbovenop extra aandacht voor het logistieke luik van het businessproces.

Zoals Marc Goyvaerts, Managing Director van Everlam, opmerkt: “De functies die S/4HANA EM ons biedt, laten ons toe om sneller te reageren op veranderende markttrends zodat we onze klanten beter dan ooit kunnen bedienen.”

SAP S/4 HANA vertegenwoordigt de toekomst van de ERP. Zo is het niet de vraag of maar wel wanneer men migreert naar SAP S/4HANA. Deze nieuwe applicaties zijn vectoren voor verandering en leggen nieuwe opportuniteiten bloot om waarde te creëren. En om nieuwe uitdagingen aan te pakken, zoals het IoT.

2 miljard euro in vijf jaar tijd in het IoT

Als men er goed over nadenkt, bevindt het IoT zich op het kruispunt van de historisch sterke punten van SAP en zijn meest recente investering: de industriële sectoren aan de klantzijde, de supply chain aan de functionele kant, het analytische en realtime aspect aan de gebruikskant en tot slot de cloud voor de infrastructuurnoden. Als meester in de kunst van het structureren van informatieprocessen van complexe menselijke organisaties wil SAP nu zijn leadership uitbreiden naar bedrijven die geroepen zijn om de relaties tussen objecten te regelen.

Bosch heeft dat goed begrepen. Met SAP wil de Duitse gigant zijn productieprocédés en logistieke procedures versnellen, maar ook de beveiliging en de kwaliteit van de producten en diensten voorgesteld aan klanten versterken. Het akkoord voorziet ook de ontwikkeling van een aanbod innoverende microservices voor de connected industrie vanuit de Bosch IoT Cloud voor voertuigen, machines of industriële tools.

SAP zal 2 miljard euro investeren in vijf jaar in het IoT. Een deel van deze investering zal besteed worden aan de creatie van IoT-ontwikkellabo’s over de hele wereld. Een ander deel zal dienen om grote spelers in het domein te verwerven. Plat.One maakt er deel van uit. Die laatste ontwikkelt een platform dat ervoor zorgt dat verbonden objecten kunnen dialogeren met een centrale database door de verschillende protocollen die gebruikt worden om te communiceren te converteren. Plat.One beheert vandaag 200 000 toestellen. En dat is nog maar het begin.

SAP Belgium

Olympiadenlaan

B-1140 Brussels

+32 (0)2 674 65 11

www.sap.com

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag