SD-WAN wordt een must. En Interoute zal er als eerste van profiteren

door | apr 23, 2018 | Business | 0 Reacties

RFI’s vóór RFP’s. De markt wil de voordelen van SD-WAN begrijpen. Interoute profiteert van zijn voorsprong. Michel Verwaerde, Country Manager Belux, legt uit.

Ja aan SD-WAN ! Onlangs evalueerde Gartner een aantal gebruikscases om hoge prestaties van netwerken te bewijzen. En Interoute kwam als beste uit de bus van 13 netwerkleveranciers. Andere studies gaan in dezelfde richting. 

Volgens Michel Verwaerde, Country Manager Belux, Interoute, kunnen maar weinig gekende providers volledige oplossingen aanbieden. Ze hebben vertraging, velen zeggen dat het te vroeg is, dat de technologie nog niet rijp is … Aan de andere kant proberen bedrijven als Nuage Networks, Talari Networks, Velocloud of Viptela oplossingen aan te bieden in de vorm van een ‘magic box’, maar de Europese markt staat wantrouwig tegenover deze nieuwkomers. Kortom, de situatie lijkt warrig …

“De interesse is er niet minder om. Maar toch – we zullen eerder antwoorden op RFI’s dan op RFP’s. Het is normaal dat bedrijven er zicht op willen krijgen. SD-WAN brengt een verandering van paradigma mee. De ontzettende waarde van de implementatie van SD-WAN in een digitale architectuur is de consolidatie van alle activa – oud en nieuw – en de capaciteit om de controle uit te breiden tot de uiterste sites. Omdat SD-WAN routeringspaden gebruikt en de routes dynamisch controleert, maakt hij het mogelijk om de verschillende verspreide netwerken samen te brengen in één enkel domein.”

De eerste gebruikers zijn gewonnen voor SD-WAN

Als we naar de eerste gebruikers luisteren, blijkt dat er onmiskenbare voordelen zijn voor organisaties, op het vlak van wendbaarheid, van beveiliging, maar ook van prestaties, terwijl de kosten voor bandbreedte naar omlaag gaan. Ze zijn allemaal verkocht. Wat Interoute geruststelt.

SD-WAN bevindt zich tegenover de traditionele methode, die erin bestaat om de hardware eerst te verplaatsen naar de site op afstand van de klant, en om daarna de beveiligingsfuncties te activeren,” gaat Michel Verwaerde verder. “Een tweede box moet dan worden geïmplementeerd, waarop de optimalisering draait of de prestatie van de applicatie, en een derde box organiseert de routebepaling. Met SD-WAN wordt een unieke server – een informatica-apparaat – geïnstalleerd en de routebepaling, de beveiliging, de prestaties en de optimalisatie van de applicaties worden virtueel gerealiseerd. De SD-WAN heeft initieel een lichtere implementatiefase nodig, gevolgd door een software-implementatie op afstand van amper enkele minuten. Op deze manier is het systeem direct operationeel omdat de server actief is. Het volstaat om in te loggen op een centraal platform om de configuratie te veranderen en de licentie te activeren.”

De eerste klanten geven het voorbeeld

Bedrijven die aan detailhandel doen, logistieke bedrijven en organisaties die financiële diensten aanbieden, met een groot aantal bureaus op afstand, of filialen, beginnen SD-WAN te gebruiken om een directe toegang te bieden tot internet om bepaalde web-, cloud- of SaaS-applicaties te versnellen, maar ook om services te bieden zoals wifi aan hun klanten. Bouwbedrijven en andere organisaties met tijdelijke arbeidssites steunen op SD-WAN om een beveiligde en betrouwbare connectiviteit naar hun datacenters mogelijk te maken.

De netwerkfuncties van SD-WAN evolueren ook met de nieuwe veiligheidsnoden. Met een beveiligingsoplossing in een datacenter moeten niet alleen alle data beschermd zijn, maar ook alle sites. De traditionele methode betekent, onder andere, dat de hardware hergeïmplementeerd moet worden, met bijbehorende hogere kosten. Het is heel wat makkelijker met SD-WAN, dat een software is, want er is maar een platform en een software. De cyberaanvallen kunnen veel sneller worden gecounterd, zelfs de aanvallen van binnenuit.

“Kortom, we hebben argumenten genoeg. Ongetwijfeld zelfs teveel. Bedrijven staan voor cruciale keuzes om hun digitale transformatie te realiseren, en de meesten hebben tijd nodig om het enorme potentieel van deze technologie te begrijpen, te assimileren en tenslotte te zien. We begeleiden hen hierbij. Dat is onze voornaamste activiteit,” besluit Michel Verwaerde.