En hier is dan de OmniCube: een behuizing waarin de functies van server, gegevensopslag en netwerken verenigd zijn.

Tussen de grote jongens van de hyperconvergentie werkt SimpliVity zich naar voren met zijn OmniCube, een behuizing die in één toestel een heleboel dingen verenigt: gevirtualiseerde server, opslagschakelaar, gedeelde opslagsystemen met hoge beschikbaarheid, back-up met deduplicatie, WAN-optimalisering, cloudgateway, SSD disk array en opslagcache-apparaat!

Door gebruik te maken van de OmniStack-technologie verenigt dit all-in-one-datacenter de functies van server, gegevensopslag en netwerken in zich. Het biedt ook geavanceerdere functies, zoals het geïntegreerd back-uppen van virtuele machines, het optimaliseren van WAN’s en het kopiëren van gegevens.

Uiteraard is de hoge beschikbaarheid alleen verzekerd vanaf een configuratie met twee OmniCube-servers. Maar doordat elke server slechts 2U in een rack inneemt, kan de ruimtebesparing al snel flink oplopen. En om de capaciteit of de prestaties van het geheel te verhogen “hoef je alleen maar andere behuizingen toe te voegen,” zegt Doron Kempel, CEO van Simplivity. Elke box is niets anders dan een standaardserver van… Cisco (UCS C240), gevirtualiseerd met VMware ESX en verrijkt met softwareonderdelen van SimpliVity.

Voor zijn ontwikkelaar belichaamt OmniCube de derde generatie van de hyperconvergentie. De eerste generatie is die met de VCE Coalition, die erin bestaat in één enkele behuizing de oplossingen van VMware, Cisco en EMC te combineren om beheer ervan en toezicht erop te standaardiseren en samenhangender te maken. De tweede generatie is die met actoren als Nutanix of EVO:Rail, die een pool van systemen (processoren, geheugen, opslag…) globaal kunnen beheren en delen. Volgens SimplyVity worden door hyperconvergentie 3.0 data aan de bron geoptimaliseerd en zo convergentie, flexibiliteit en mobiliteit van de VM’s vergroot, met sterk verbeterde prestaties als gevolg. Een VM kan dan zeer eenvoudig worden ingeschakeld, maar ook geback-upt, gekloond of verplaatst. Zo kan een 500GB VM worden opgeslagen of hersteld in minder dan 30 seconden!

De oplossing moet altijd helpen een antwoord te geven op vragen als ‘Waar zijn mijn VM’s?’, ‘Hoe kan ik die efficiënt beheren?’, ‘Wat is de impact van een bepaalde operatie?’, ‘Moet ik meer servers of andere apparatuur hebben?’,” aldus Doron Kempel. Daarom zet SimpliVity bedrijven aan tot PoC’s (Proof of Concept) om te laten zien hoe snel een kant-en-klaar datacenter kan worden geïnstalleerd. En meteen ook tot het overwegen van indirect gebruik: DRP, externe site, remote back-up…

 

SimpliVity vs Nutanix: 1 – 0

Ze hebben een vergelijkbare aanpak. Ze zijn ook in hetzelfde jaar begonnen, 2009. In april 2011 leverde Nutanix zijn eerste product af; SimpliVity kwam er pas mee in 2013, maar dan wel met geavanceerdere technologie. Zijn OmnniCube brengt alles samen wat er te vinden is na de hypervisor door compatibiliteit met x86-servers te bieden. De markt laat zich graag verleiden. En dus neemt SimpliVity de symbolische drempel van een miljard dollar negen maanden eerder dan Nutanix. Qua omzet betekent dat, dat de groei ieder jaar is verdrie- of verviervoudigd.

Het geheim? De OmniCube dedupliceert, comprimeert en optimaliseert de data van het begin af aan het beginpunt van de stack. Daardoor is het niet meer nodig om de opgeslagen data of back-ups te dedupliceren of het WAN te optimaliseren. Dat betekent ook dat het maken van back-ups, het klonen en het herstellen van virtuele machines veel sneller gaat. SimpliVity ondersteunt nu ook de hypervisors KVM en OpenStack, als aanvulling op VMware ESXi, wat de grootte van de behuizingen zou kunnen verminderen en wat de instapprijs voor kleine bedrijven zou kunnen doen dalen.