Spronken-Medical heeft samen met IT-dienstenleverancier Cegeka SMART-IV ontwikkeld, een draadloos monitoringsysteem voor infusen. Weldra starten beide partners een pilootproject in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) om het systeem uitvoerig te testen.

“De zorgsector staat onder druk om efficiënter te werken en daarom zijn we blij dat het ZOL dit innovatieve project wilt uittesten”, zegt Gertie Delande, directeur Healthcare bij , “SMART-IV brengt aanzienlijke tijdswinst door minder papierwerk en meer controle op administratieve fouten.”

Hoe werkt SMART-IV? 
SMART-IV verzamelt gegevens via verschillende barcodes. Verpleegkundigen scannen hun eigen badge, de armband van de patiënt, de haak waarop het infuus is bevestigd en het infuuszakje zelf. Smart IV koppelt vervolgens infuus met patiënt en houdt alle gegevens bij op een centrale server.

Verpleegkundigen kunnen via de door Cegeka ontwikkelde toepassing de status volgen op tablet of computer. De toepassing maakt ook een digitaal grondplan waarmee ze alle infuushouders volgen. Vanuit dat grondplan kan het personeel navigeren naar de details van elke patiënt.

Het systeem geeft ook automatisch een waarschuwing wanneer een infuus bijvoorbeeld (bijna) leeg of geblokkeerd is.

“Met SMART-IV innoveren we onze zorgprocessen”, zegt ZOL-zorgcoördinator Cindy Vanheusen. “Het verhoogt zowel de patiëntveiligheid omdat ons personeel bij nood tijdig wordt gealarmeerd, als het comfort van onze verpleegkundigen die niet langer continu hoeven rond te lopen.”

Een hogere zorgkwaliteit is vandaag een belangrijk streefdoel in zorginstellingen. “Het is al meermaals bewezen dat het implementeren van zogenaamde bedside scanning systemen zoals SMART-IV bepaalde fouten kunnen elimineren. Samen met Cegeka hebben we onze ervaring en kennis van de zorgsector aangewend om dit innovatieve concept te ontwikkelen”, zegt Wouter Vanaken, projectmanager bij Spronken-Medical.

Summary
Spronken-Medical en Cegeka ontwikkelen slim infuus
Article Name
Spronken-Medical en Cegeka ontwikkelen slim infuus
Description
Spronken-Medical heeft samen met IT-dienstenleverancier Cegeka SMART-IV ontwikkeld, een draadloos monitoringsysteem voor infusen.
Author