UEM, een nieuwe stap in het beheer van endpoints

jan 18, 2019 | Mobility | 0 Reacties

Belangrijke trend in 2018: UEM-tools (Unified Endpoint Management) banen zich een weg door het landschap van de bedrijfssoftware.

Maak plaats voor UEM (Unified Endpoint Management), dat EMM (Enterprise Mobility Management) opvolgt, en dat MDM (Mobile Devices Management) en MAM (Mobile Application Management) samenvoegde … De aanpak is bedoeld om uniformer te zijn, rekening houdend met identiteiten, toegangen en alle “endpoints” die op de een of andere manier kunnen aansluiten op de middelen van het bedrijf.

UEM verschilt van de oude aanpak van de mobiliteitsadministratie door te streven naar een uniform beheer van alle terminals, vast of mobiel, een fenomeen dat vergelijkbaar is met de komst van Windows 10 in bedrijven. Nu kunnen laptops en hybride pc’s worden beheerd zoals smartphones en tablets. Daarnaast komt er een nieuwe generatie mobiele producten zoals Chromebooks of Samsung DeX-terminals in de onderneming en moet daar ook rekening mee worden gehouden. UEM-oplossingen bieden een uniform dashboard om alle terminals van het bedrijf te beheren vanaf één scherm.

UEM wordt ook gekenmerkt door de wens om identiteits- en toegangsbeheer te integreren in de kern van de tools voor terminalbeheer. Het idee is om contextuele, voorwaardelijke en risicoaangepaste toegang te bieden tot bedrijfsmiddelen, met inbegrip van cloudbronnen. Het doel is zowel het gebruik van meerdere wachtwoorden te beperken of zelfs te elimineren en tegelijkertijd abnormaal gedrag op te sporen – bijvoorbeeld om een verbinding in China een kwartier na een verbinding in Luxemburg automatisch te blokkeren wanneer geen van de mobiele apparaten van de werknemer in China gegeolokaliseerd zijn.

De spelers op deze markt? Voor Gartner zijn de “Leaders” van het Magic Quadrant VMware, Microsoft, IBM (voorheen MaaS360), BlackBerry en MobileIron; in zijn “Wave” stelde Forrester – dat 28 criteria analyseerde zoals beheer van mobiele diversiteit, distributie van legacy applicaties naar alle apparaten, SSO (single sign-on) en multi-factor authenticatie – vast dat VMware, MobileIron, IBM, Microsoft en Citrix Systems dominant zijn. Voor Forrester zijn de vier punten die de “leaders” onderscheiden van anderen de gelijktijdige en gecombineerde ondersteuning van traditionele (Windows en Active Directory) en moderne (mobiliteit en cloud identiteiten) managementtechnieken, contextueel beheer van toegang (en identiteiten), het gebruik van AI-verbeterde analyses en de mogelijkheid om rekening te houden met de behoeften van bedrijven die onderworpen zijn aan zeer restrictieve regelgeving.

Beide rankings belichten ook andere spelers, zoals Sophos en Matrix42, wier oplossingen als innovatief en veelbelovend worden ervaren. Gartner ziet Ivanti ook als een ”challenger”, terwijl Forrester Kaspersky Lab in deze rol ziet.

In het algemeen hebben bedrijven die al voor een UEM-oplossing hebben gekozen er geen belang bij om hun aanbod te wijzigen. Maar de markt wordt nu vooral gedreven door alle bedrijven die oude mobiliteitsbeheeroplossingen hebben of nooit echt oplossingen hebben geïmplementeerd om hun mobiliteit te beheren – vaak omdat ze werden gezien als silo’s zonder integratie met PC-beveiliging …

 

UEM: meer dan EMM. De 4 belangrijkste functionaliteiten die het verschil maken

UEM-oplossingen verschillen van eerdere benaderingen door 4 belangrijke functionaliteiten:

– configureren, beheren en controleren van alle vormen van endpoints onder iOS, Android, Windows 10, macOS of zelfs Chrome OS, of IoT technologieën.

– applicatieconfiguraties, profielbeheer, conformiteit van toestellen en gegevensbescherming verenigen.

– een uniform overzicht van gebruikers (en al hun apparaten) bieden en daardoor de effectiviteit van gebruikersondersteuning te verbeteren en analytische gegevens over gebruik en praktijken te verzamelen.

– fungeren als coördinatiepunt voor de afstemming van andere endpoint-beveiligingstechnologieën, zoals identiteitsbeheer en instrumenten voor infrastructuurbeveiliging.

Deze artiken spreken over "Mobility"

Telecom, Network, Wireless, Devices, IoT

Follow this topic