Van 3D-printen naar massaproductie

door | nov 19, 2018 | Business, Workplace | 0 Reacties

3D-printen staat op een keerpunt, de productie wordt winstgevend. Nu “mass customization” vandaag de dag het grootste deel van de industrie aantrekt, zal de break-even binnenkort de drempel van een miljoen stuks overschrijden. Dat zorgt voor nieuwe perspectieven.

3D-printen verschuift van de eerste toepassingen – prototyping, kleine series, gereedschap maken – naar effectieve productie, of zelfs massaproductie. “Dit is een radicale verandering”, vertelt Dirk Slachmuylder, Managing Director bij HP Inc. Belgium & Luxembourg. “In eerste instantie dachten we dat de professionele 3D printmarkt zou worden aangestuurd door unitair printen, buiten een seriële productielogica om. Het uiteindelijke doel is nu het maken van eindproducten. En om ze goedkoper te maken. In het begin was de break-even 50.000 stuks. We zijn vrij snel gestegen tot 100.000 stuks. Binnenkort zullen we de drempel van een miljoen overschrijden …“.

De markt voor 3D-printen groeit in een snel tempo, hoewel deze nog steeds gericht is op servicecentra. Er zijn er 150 in de wereld; op korte termijn zullen er nog eens tien keer zoveel zijn. “Met name in België heeft HP in de afgelopen vierentwintig maanden twintig productiesystemen verkocht. Het servicecentrum Ziggzagg in Aalter en Materialise zijn twee voorbeelden van klanten met wie we onze samenwerking verder ontwikkelen en versterken. En dit is nog maar het begin. HP België-Luxemburg is in vier kwartalen uitgegroeid tot een van de belangrijkste leveranciers van 3D-printers in de regio!

Bovenal is de markt aan het veranderen. “In onze begindagen, twee jaar geleden, mikten we op prototyping. “Dit zijn nu de eindproducten. Vandaag de dag zijn al 50% van de geprinte onderdelen eindproducten …”. Net zo beslissend is de versnelling die additive printing nu mogelijk maakt: een korte tijd geleden duurde het vaak zes maanden om van prototyping tot productie te komen; vandaag duurt het slechts 72 uur van ontwerp tot productie en prototyping! 3D-printen, nu nog steeds gericht op de productie van plastic onderdelen, zal zich openstellen voor metaal. Het zal de productieprocessen van kleine en middelgrote series aanzienlijk vereenvoudigen, waarbij met name assemblagestappen worden vermeden – wat de risico’s, maar ook de kosten beperkt.

“MASS CUSTOMIZATION” – Tegen 2020 zou 75% van de industriële productieactiviteiten wereldwijd gebruik kunnen maken van 3D-printgereedschappen voor de productie van afgewerkte producten, aldus Deloitte. En het is duidelijk dat automotive design, het snel printen van prototypes en het printen van lucht-, ruimtevaart- en defensieonderdelen al de grootste segmenten zijn. Nichemarkten omvatten het drukken van tandheelkundige implantaten of medische hulpmiddelen. In België is er een onderneming actief in de productie van orthopedische inlegzolen …

Vandaag de dag is de industrie voorstander van “mass customization”, waarbij het doel is om in serie te produceren, maar dan op maat. Verre van antagonistisch te zijn, geven deze twee termen heel goed weer wat additive manufacturing biedt. “De consument wil een speler zijn in zijn product en het met de merken coproduceren. Vooral de automobielindustrie grijpt deze kans aan. Door het product mede te ontwerpen, wordt de consument meer betrokken bij de realisatie ervan. Het uiteindelijke object komt overeen met zijn behoeften en wensen, en de mate van tevredenheid is nog hoger …”.

PRODUCTIE OP VRAAG – 3D-printen zal een revolutie teweegbrengen in de industrie, zeggen analisten. Het zal de toeleveringsketens aanzienlijk verminderen. Als gevolg hiervan, bevrijd van de beperkingen van fabrieken in het buitenland, zullen fabrikanten fysiek dichter bij de consument komen te staan, waardoor de toeleveringsketens korter worden en deze nieuwe mogelijkheid om alles, altijd en overal aan te passen, wordt bevorderd. “Net zoals digitaal on-demand printen bedrijven in staat heeft gesteld om alleen te printen wat ze nodig hebben, wanneer en waar ze dat willen, stelt 3D-printen bedrijven in staat om de productie te digitaliseren, de fysieke voorraad te verminderen of te elimineren en lokale leveringsmodellen te implementeren, op aanvraag en just-in-time. Digitale on-demand productie stelt bedrijven in staat om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen door het aanhouden van oneindige virtuele voorraden van producten en reserveonderdelen in plaats van het produceren van materialen die fysiek moeten worden opgeslagen voor later gebruik of, erger nog, nooit worden gebruikt …”.

“3D-productie belooft ook veel voordelen in een context van duurzame ontwikkeling”, benadrukt Dirk Slachmuylder. “Conventionele productieprocessen kunnen leiden tot een soms zeer aanzienlijke verspilling van materiaal, terwijl de meest voorkomende 3D-productieprocessen bijna geen afval produceren. Wij produceren alleen wat nodig is. Kortom, geen afval, geen opslag!”

Producten kunnen worden ontworpen op basis van de behoeften van de gebruiker en niet zozeer op basis van de beperkingen van massaproductie. Prototypes kunnen ter plaatse door hetzelfde team worden vervaardigd. Dit bespaart tijd en transport. Ten slotte kunnen ontwerpfouten worden opgespoord voordat de productie op grote schaal plaatsvindt.

“Industriëlen moeten worden aangemoedigd om te beginnen met kleine series, om vervolgens geleidelijk aan hun productie te verhogen, maar ook om anders te denken en nieuwe producten te creëren dankzij de mogelijkheden van 3D-printen.”

3D-PRINTEN … EN AI – 3D-printen heeft de laatste jaren grote vooruitgang geboekt, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om complexe objecten te maken die soms verschillende materialen combineren, om te werken met gesmolten glas, om kunstmatige botten en zelfs een vliegtuigmotor te produceren.

Op deze markt, met zijn onderschatte potentieel, wil HP zijn leiderspositie behouden. “We denken na over hoe we het printen vanuit artficiële intelligentie kunnen optimaliseren”, voegt Dirk Slachmuylder eraan toe. “In een productieproces kan deze intelligentie de kwaliteit van computerondersteunde productiebestanden controleren, materialen aanbevelen en fouten identificeren op basis van de antwoorden op een specifieke vragenlijst en zo veel iteraties vermijden vooraleer met de productie te beginnen …”.