Vidéo-collaboration : beter samenwerken

door | feb 15, 2016 | Dossier | 0 Reacties

Het begrip ‘werk’ is drastisch veranderd: we zijn overgestapt van een plek waar we naartoe gingen naar een activiteit die we doen.

Herinner u de iconische SoundStation van Polycom. We spreken over 1990. De ‘octopus’ zorgde voor een echte revolutie in de telefoonconferentie. Ook vandaag is het nog één van de meest gekende audioconferencingtoestellen in de bedrijfswereld. 80% van de vergaderzalen zou ermee uitgerust zijn… Een kwart eeuw later betreedt Polycom terug het grote podium met RealPresence Trio. De oplossing werd op verschillende punten gemoderniseerd. Vooreerst op het vlak van een gebruikersinterface die beschikbaar is vanop een touchscreen, extreem vereenvoudigd om zo intuïtief mogelijk te zijn. Vervolgens is de communicatie-interface verrijkt met NFC en Bluetooth om bestuurd te worden vanop een smartphone. Maar het is vooral de kleine unit, de VisualPlus die door zich direct te connecteren op de octopus of via het bedrijfsnetwerk, aangevuld met een eenvoudige webcam (USB) en scherm (HDSMI poort), de audiotool transformeert in een videoconferencingtool…

De verwachtingen van bedrijven op het vlak van videosamenwerking zijn aan het veranderen door de mass consumer experiences van applicaties zoals Skype for Business, Apple FaceTime of Google Hangouts. Hoewel de sleutel van de oplossing schuilt in de toevoeging van functies die de communicatie eenvoudiger en efficiënter maken, is het paradigma veranderd: de revolutionaire samenwerkingservaringen plaatsen gebruikers eindelijk centraal zodat ze beter, slimmer en efficiënter kunnen werken.

Het begrip ‘werk’ is drastisch veranderd: we zijn overgestapt van een plek waar we naartoe gingen naar een activiteit die we doen, zonder onderscheid in tijd, plaats of gebruikte tool. De traditionele bureaus en vergaderzalen maken plaats voor open, mobiele en collaboratieve ruimten en minivergaderzalen. Deze trends creëren nieuwe uitdagingen als men een efficiënte samenwerking wil opzetten. Om te zorgen voor een vruchtbare samenwerking in de bedrijven van morgen, moeten organisaties beschikken over de juiste tools. De mondialisatie, de productiviteitswinsten, de time-to-market, het kostenbeheer, net als de rekrutering en optimalisatie van competenties zijn allemaal bouwstenen die organisaties dagelijks samenbrengen.

Doel: aanzienlijke winsten. 90% van diegene die regelmatig video gebruiken om samen te werken, ervaren een hogere productiviteit, beter teamwerk, financiële besparingen en een daling van de verplaatsingskosten, becijferde Quocirca. Enige moeilijkheid blijft nog dat de perceptie bijgesteld moet worden dat deze technologieën moeilijk te gebruiken zijn. Zo onderstreept de studie dat meer dan 50% van diegenen die regelmatig video gebruiken, nooit of zelden een beroep doen op IT-ondersteuning om hen te helpen om een oproep te doen. En dat dankzij de ergonomie en de intuïtiviteit van de huidige oplossingen. Een bevraagde persoon op twee suggereert ook dat een vereenvoudigde toegang tot video zou zorgen voor een betere gebruikersacceptatie.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag