VMware SDDC : het datacenter via de publieke cloud

door | jan 18, 2017 | technologie | 0 Reacties

VMware, dat al op het spoor zit van het SDDC (Software Defined Data Center) sinds 2011, verrijkt het aanbod en democratiseert het door het aan te bieden via Amazon.

De context is bekend: steeds kleiner wordende budgetten, steeds meer onvoorspelbare vragen, latency die op elk moment kan optreden, een hoger energieverbruik en vooral veel manuele handelingen die tot fouten kunnen leiden, die tijd vergen, en een negatieve invloed hebben op de time-to-market. De bedrijven hebben nood aan agility – volgens Gartner voor 66% van de bedrijven de belangrijkste reden om naar de cloud te migreren. Ze zijn ook op zoek naar tijdwinst, eenvoud bij implementaties, minder risico’s…

Vandaag moet elk bedrijf digitaal zijn en mag men geen onderscheid meer maken tussen traditioneel en digitaal”, stelt Pat Gelsinger, CEO, VMware. Nochtans heeft vandaag slechts 20% van de bedrijven gekozen voor de weg van de digitale transformatie. Nog altijd volgens Gelsinger is dat zowel een cultureel (de noodzaak om de businessregels te herschrijven) als een technologisch probleem. Men moet stoppen met het optimaliseren van de infrastructuur, zoals de industriële revolutie gedaan heeft op het vlak van de productie, en fundamenteel de IT herdefiniëren.” En wie revolutie zegt, zegt uiteraard cloud, maar ook, en nog veel meer, reductie van de complexiteit.

Bouwstenen van het SDDC

Al bijna zes jaar verdedigt VMware het concept van het SDDC (Software Defined Data Center). Doel: de IT-infrastructuur sterk vereenvoudigen – door een abstractielaag te creëren die te vergelijken is met die waarmee het bedrijf naam maakte op het vlak van de virtualisatie van servers. Een SDDC met bouwstenen die progressief geïnstalleerd worden om de virtualisatie te verzekeren van zowel de resources voor de rekenkracht als de opslag en het netwerk. Een SDDC ook waarmee VMware klanten wil helpen om de privécloud en de publieke cloud op een zo naadloos en transparant mogelijke manier te combineren.

Nieuwe stap met VMware Cross-Cloud Architecture: VMware Cloud Foundation (beschikbaar midden 2017), een totaal geïntegreerd platform dat toelaat om applicaties op dezelfde manier te doen draaien en met dezelfde beveiliging in zowel een privécloud als een publieke cloud, of het nu gaat om AWS (Amazon Web Services) of IBM en VMware Cross-Cloud Services (beschikbaar midden 2017), een nieuw SaaS-aanbod dat toelaat om een privécloud en een publieke cloud op een gelijkaardige manier te beheren (AWS, Azure, Google Cloud, IBM Cloud of VMware). We willen de cloud eenvoudig maken voor de gebruiker en hem beveiligd maken voor het bedrijf”, vat Pat Gelsinger samen. “De invoering van de cloud zal vandaag vooral om eenvoud draaien, en niet langer om kost zoals sommigen in eerste instantie dachten. Bovendien constateert men dat keuze zorgt voor een snellere invoering van de cloud, vooral publiek”. Daardoor zijn Amazon en VMware niet langer concurrenten, maar eerder partners in de cloud.

Zonder nog te investeren in hardware

De service, die vandaag in betafase loopt en in productie zal gaan midden 2017, zal beheerd en ondersteund worden door VMware, en zal werken op klassieke of dedicated instanties in de datacenters van AWS. Het gaat erom Amazon aantrekkelijker te maken voor beheerders die opgeleid zijn in VMware-oplossingen gezien vCenter de standaardmanagementinterface zal zijn voor dit cloudplatform. De gebruikers zullen in staat zijn om hun implementaties in de publieke cloud op dezelfde manier te beheren als on site. Naast de VMware-instanties op AWS zullen klanten ook toegang hebben tot Amazon-services zoals Redshift en S3. En om dat hybride platform te gebruiken zullen klanten niet verplicht zijn om de hele stack van de Software Defined Suite Data Center van VMware te draaien in hun eigen datacenters. Het gebruik van vSphere zal volstaan.

Dankzij VMware Cloud AWS zullen klanten voor het eerst een coherente en homogene hybride IT-omgeving kunnen gebruiken door hun bestaande VMware-tools te gebruiken op AWS, zonder te moeten investeren in specifieke hardware, hun applicaties te herschrijven of hun exploitatiemodel te veranderen. Klanten zullen in staat zijn om hun workloads te migreren naar en vanaf AWS door vSphere te gebruiken. De toenadering tot Amazon staat de akkoorden met IBM niet in de weg. En zou Microsoft iets meer moeten uitdagen. Zoals Pat Gelsinger zegt, biedt de nieuwe service “het beste van twee werelden”. Het combineert de “dynamische flexibiliteit” met SDDC in “een globale oplossing”. Er is geen “binaire keuze” meer: de VMware-software en hun bestaande infrastructuur of migreren naar AWS.

Marc Husquinet

 

De bouwstenen van het SDDC 

> vSphere en vSphere with Operations Management – Als basis van het volledige Software-Defined Data Center-platform van VMware laat vSphere – vandaag in versie 6.5 – toe om de virtualisatie uit te breiden naar de opslag- en netwerkservices en het beheer en de provisioning te automatiseren op basis van regels.

> vCloud Suite – Brengt de VMware vSphere hypervisor en VMware vRealize Suite samen in een globaal pack. De overdraagbare licenties van VMware laten toe om de functionaliteiten van vRealize Suite eenvoudig te gebruiken om vSphere, niet-vSphere en publiek cloud workloads te beheren.

> NSX – Dit netwerkvirtualisatieplatform van VMware installeert men bovenop de bestaande fysieke netwerkhardware en is compatibel met nieuwe fabrics en geometrieën van alle leveranciers. De bestaande applicaties en monitoringtools werken perfect samen met NSX, zonder dat er enige wijziging nodig is.

> vRealize Suite – Meest volledige cloudmanagementplatformlatform voor het beheer van een heterogene hybride cloud. vRealize Suite is beschikbaar in drie edities (Standard, Advanced en Enterprise) en ontwikkeld om te beantwoorden aan de specifieke noden van bedrijven op het vlak van Intelligent Operations, Automated IT to IaaS en DevOps-Ready IT use cases.

> vCloud Air – VMware vCloud Air is een beveiligd en dedicated hybride cloudplatform dat gebaseerd is op VMware vSphere. Dit flexibele IaaS-platform laat toe om de uitvoering te verzekeren van workloads en applicaties van andere leveranciers, én de ontwikkeling van nieuwe applicaties.

> vSAN – Deze opslagvirtualisatietool, in versie 6.5 die nu iSCSI ondersteunt, laat de uitrol toe op 2 nodes (in plaats van vroeger 3) en een fijnere configuratie van SSDs. Daarnaast is er native ondersteuning van gestockeerde gegevens in een container. Doel: een resilient, high-performance scale-out architectuur.

 

 

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag