Windows 10 : Microsoft herziet de privacyregels

door | jan 26, 2017 | technologie | 0 Reacties

De kritiek is niet onopgemerkt aan Microsoft voorbijgegaan: het zal voor betere instellingsmogelijkheden van de privacy-opties op Windows 10 zorgen. En het komt met een ‘web-based privacy dashboard’. Is dat genoeg ?

Microsoft komt voor Windows 10 met een privacywebpagina. Op dat dashboard, vanaf vandaag beschikbaar op account.microsoft.com/privacy, kan de gebruiker “de gegevens van zijn activiteiten zien en controleren, evenals zijn geolocatie, zijn zoekopdracten en de gegevens van Notebook Cortana”. Via deze unieke pagina, in de vorm van een “web-based privacy dashboard”, zullen gebruikers de sporen van hun digitale activiteit kunnen uitwissen.

Microsoft wil zijn gebruikers kort gezegd de mogelijkheid bieden om hun gegevens die voortkomen uit diensten van Microsoft direct vanaf hun account te beheren. “Dit is onze eerste stap in de uitbreiding van de tools waarmee u uw gegevens op Microsoft-producten en -diensten kunt zien en controleren, en we zullen mettertijd meer functies en gegevenscategorieën blijven toevoegen,” aldus Terry Myerson, Executive Vice-President Windows and Devices Group bij Microsoft.

Voorts implementeert Microsoft een nieuw instrument voor het configureren van de privacy op de belangrijkste parameters, “dat de diagnoseniveaus vereenvoudigt en de hoeveelheid verzamelde gegevens verkleint”. Deze aanpassingen zullen “binnenkort” worden ingevoerd in een versie van Windows Insider en zullen worden uitgerold voor alle gebruikers tegen dat de volgende grote update voor Windows 10 (Creators Update) beschikbaar komt, met andere woorden in de lente.

In tegenstelling tot zijn voorgangers zal de Creators Update niet stilletjes op de achtergrond geïnstalleerd worden: Microsoft is van plan de gebruikers van Windows 10 te melden dat de update beschikbaar is en hun de mogelijkheid te bieden de installatie ervan in te plannen. Daartoe zullen de gebruikers “expliciete keuzes” kunnen maken in vijf categorieën van privacy-instellingen.

Dat configuratiescherm vervangt de Express-instelling in de huidige publieksversies van Windows 10, die meerdere extra stappen vereist om de standaardinstellingen van een installatie aan te passen en geen enkele controle biedt over de privacy-opties bij upgrades.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag