Your Phone: Microsoft doet de grens tussen smartphone en pc vervagen

door | mei 23, 2018 | Mobility, technologie | 0 Reacties

Gisteren was de smartphone nog de aanvulling op de computer, maar dat is intussen zo niet omgekeerd, dan toch meer in evenwicht gebracht: de smartphone is nu minstens even belangrijk als de computer. Microsoft maakt dat concreet met Your Phone. 

Dat Microsoft met Your Phone komt, een app voor Windows 10 om tekstberichten uit te wisselen, toegang te krijgen tot foto’s en meldingen van je mobieltje op je computer te ontvangen, met het comfort van een groot toetsenbord en een groot scherm, geeft aan dat het impliciet erkent dat het belangrijkste apparaat niet langer de pc is, maar de smartphone.

De omslag is snel gegaan. Afgelopen zomer kondigde Microsoft aan dat het Windows 10 en Office 365 (met de Enterprise Mobility + Security-service erbij) wilde verenigen onder de Microsoft 365-vlag. Op de Build 2018-conferentie begin mei begon de reikwijdte daarvan voelbaar te worden. Ook als Windows het essentiële besturingssysteem van pc’s blijft (135 miljoen actieve gebruikers per maand op Office 365 en bijna 700 miljoen apparaten verbonden met Windows 10), erkent Microsoft dat het de strijd heeft verloren. Tegenwoordig is het belangrijkste apparaat van mensen niet meer hun pc, maar hun smartphone. Apple en Google hebben het ook moeten ervaren… Om in de running te blijven, moet Microsoft opnieuw definiëren wat een besturingssysteem is om maximale waarde te kunnen blijven bieden.

Joe Belfiore, Corporate Vice President van de Windows 10 Group bij Microsoft, wond er geen doekjes om: Microsoft gaat van de pc met Windows 10 het perfecte ‘tweede scherm’ bij de smartphone maken. En wel, precies, met Your Phone, dat bepaalde aspecten van de smartphone (iPhone of Android) op de computer dupliceert. Dat is de definitieve versie van het concept Pick Up Where You Left Off dat tijdens Build 2017 werd gepresenteerd.

Het idee is dat iemand die op zijn pc werkt, niet om de haverklap naar zijn telefoon hoeft te grijpen en zich kan blijven concentreren op wat hij aan het doen is. Deze functie is zojuist beschikbaar gesteld voor de Windows Insiders, die zijn uitverkozen om de voorlopige versies van Windows te testen, en zou tegen het einde van het jaar in de standaardversie van Windows terecht kunnen komen.

In één moeite door kondigde de Windows-ontwikkelaar ook aan dat er van zijn Microsoft Launcher for Android, die de interface van het besturingssysteem verandert en meer nadruk legt op de Office-toepassingen, een versie voor bedrijven komt waarmee ze hun smartphone-park beter zullen kunnen beheren.

De Launcher zal uiteindelijk ook dienen om de mogelijkheden van de Windows 10 Timeline uit te breiden naar Android-smartphones. Met Timeline, waarmee je toegang hebt tot al je activiteiten op je pc, kun je meer bepaald weten welke bestanden je wanneer aan het bewerken bent en met welke hulpmiddelen (inclusief websites). Het voordeel van de oplossing is dat ze de mogelijkheid biedt een taak te hervatten zoals die was op het gekozen tijdstip, zelfs van de ene computer op de andere, op voorwaarde dat op beide dezelfde toepassingen zijn geïnstalleerd.