Negatieve connotatie. Volgens Sage jaagt de term ERP schrik aan. “Vandaag is ERP een synoniem geworden voor rigiditeit en kosten, want het wordt steeds moeilijker om altijd maar meer functionaliteiten te integreren, soms ten koste van de gebruikerservaring…”

In 2014 haalde 75% van de ERP-projecten de vooropgestelde deadline niet en overschreed 55% het voorziene budget, stelt Alex Dossche, Director Aligning Digital Marketing with Sales & Marketing, Sage. “Dat is waarom wij nu de term Business Management Solutions gebruiken. Deze term stemt beter overeen met de realiteit in bedrijven en met onze waardepropositie, gezien onze oplossingen perfect beantwoorden aan de noden van kmo’s rond continue innovatie, snelle installatie, soepele interne processen, moderne ergonomie en mobiliteit!”

De term ERP brengt inderdaad mensen van slag. Men associeert het met eindeloze projecten, nieuwe businessvereisten… met soms een onzeker resultaat. Erger nog: een ERP in de cloud! Voor velen zijn die twee dingen niet verenigbaar. Het risico wordt er alleen groter op. De cloudoplossingen worden gekocht, maar doen niet verkopen”, analyseert Alex Dossche. “De klant stapt alleen over naar de cloud als er een echte nood is, het heeft dus geen zin erover te discussiëren.” Toch is het in de VS nog erger. 85% van de kmo’s kiest er voor on premise; daar valt niet aan te torsen. Hybride? Ja. De software voor boekhouding en commercieel beheer DBFACT is hybride, de oplossing voor dematerialisatie van administratief beheer DigiDesk ook.

Ik geloof in de notie satelliet, BMS on premise en externe modules in de cloud, zoals we dat al doen met Salesforce en Microsoft Azure.

 

Sage X3 Cloud, van nature hybride

Sinds mei 2014 biedt Sage een collaboratieve webinterface HTML 5 die toelaat toegang te krijgen tot applicaties via een webbrowser. In zijn nieuwe versie presenteert Sage X 3 Cloud zich als een multitenantcloudoplossing gehost op Amazon Web Services, maar met een ‘single-tenant’ database en opslag.

Sage X3 Cloud biedt een breed gamma van toepassingen: boekhouding, financiën, distributie, aankopen, verkopen, customer relations, manufacturing, voorraden… én tools voor reporting en analyse.

De klanten zijn vrij om Sage X3 te implementeren in de infrastructuur van hun keuze: in de cloud, op hun eigen server of in een omgeving gehost door Sage Certified Partners, allemaal met dezelfde functionaliteiten en eenzelfde universele mobiele en webtoegang.

De drie zijn gebaseerd op dezelfde code, met het oog op eventuele migraties in een paar uur.

De personalisering kan gebeuren op de configuratie van de applicaties, de interface, maar ook de logica en natuurlijk de businessregels.